

Pieprz czarny ziarnisty
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
Wiele można napisać o pieprzu. Właściwie trudno znaleźć danie, do którego nie dodaje się chociaż szczypty tej niezwykle popularnej przyprawy. Poznaj zalety jakie posiada pieprz czarny ziarnisty czyszczony. Na czym polega jej fenomen? Przede wszystkim, pieprz ma wyjątkowy smak. Daje potrawom nutkę ostrości, dzięki czemu w znacznym stopniu poprawia ich walory.
Jak powstaje pieprz? Przyprawa ta pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Jest to jagoda wiecznie zielonego pnącza. Owoce zbiera się jeszcze niedojrzałe i suszy na słońcu przez wiele dni. Pozwala to na uzyskanie odpowiedniego koloru, przedłużenie żywotności jagody oraz wykształcenie odpowiedniego smaku.
Pieprz jest obok soli najpopularniejszą przyprawą goszczącą na polskich stołach. Trudno więc sobie wyobrazić, że pochodzi on z zupełnie innego kraju, a nawet kontynentu, gdyż towarzyszy nam praktycznie od zawsze. Nic bardziej mylnego. Został on sprowadzony do Europy przez Aleksandra Macedońskiego, a jego uprawy znajdują się głównie na terenie południowej Azji, w której panują dla niego idealne warunki.
Ta wschodnio-azjatycka przyprawa jest używana w kuchniach całego świata od pokoleń. Pieprz czarny ziarnisty nadaje się szczególnie do wszelkiego rodzaju zup i sosów. Niesamowicie poprawia smak potraw, nadając im przy okazji charakterystyczną, ostrą nutkę. Świeżo zmielony, prosto z młynka lub moździerza będzie idealnym dodatkiem do każdego obiadu, sałatki a nawet kanapki.
Sposób użycia pieprzu czarnego praktycznie w niczym się nie różni od pozostałych. Odpowiednią ilość należy wsypać do danej potrawy. Można go dodać w całości, ale najlepiej jest go zmielić lub dozować go prosto z młynka. Wtedy jeszcze lepiej odda cały swój smak i aromat.
Wysoka temperatura uwolni cały aromat przyprawy i zmieni smak potrawy na lepsze, a wszystko dzięki dokładnemu wymieszaniu się z resztą składników. Aby uzyskać najlepszy efekt, dobrze jest wrzucać ziarna czarnego pieprzu do gotującego się lub smażącego się dania.
.
.
.
.
.
.
Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, gorczycę, orzechy, seler, sezam, soję. Pakowanie wymienionych produktów jest rozdzielone czasowo, jednak nie możemy w 100% zagwarantować, że w pakowanych produktach nie znajdą się śladowe ilości alergenów.
Indeks: 0585
Marka: Health Farm
Cukier waniliowy z naturalną wanilią
Pieprz czarny ziarnisty